Anthropologists in Art, in samenwerking met Buku – Bibliotheca Surinamica, presenteren:

Wij en de Wereld

Meerdere perspectieven in de afbeelding van Surinamers: 1873-2013

(WM Gallery Amsterdam, Elandsgracht 35, 1016 TN), Tentoonstelling: 16 november – 28 december 2013 (open don-zat 14-18 uur)

for English: http://aiart.nl/?section=news

 Tjin-A-Mooy

Postcard Tjin-A-Mooy en zijn creoolse vrouw, 1900 (foto Eugen Klein)

Over de tentoonstelling:
2013 markeert de 150-jarige afschaffing van de slavernij door de Nederlanders in hun kolonie van Suriname. Een wrang feit is dat de voormalige slaven nog 10 jaar lang verplicht waren om te werken op de plantages van hun vroegere meesters, zij het nu voor een minimaal loon. Deels Westerse beschavingsretoriek en deels concessie aand de Nederlandse plantagehouders, bood het hen de tijd om het voorspelde tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden. Toen 1873 eindelijk aanbrak, brak ook een periode van drastische verandering aan in de Nederlandse kolonie, vooral met betrekking tot de sociale structuur en etnische compositie van het land. De Nederlanders pasten de Britse blauwdruk van het importeren van contractarbeiders toe; omvangrijke groepen van berooide en hoopvolle arbeiders werden geronseld uit Nederlands-Indië, China en Brits-Indië, met beloftes van een goed loon, huisvesting en uiteindelijk, welvaart.

In “Wij en de Wereld: meerdere perspectieven in de afbeelding van Surinamers: 1873-2013”, richten Anthropologists in Art zich op de periode vanaf 1873 tot heden. Hierbij richt AiArt zich op afbeeldingen uit de populaire cultuur; ansichtkaarten, tijdschriften, postzegels, videoclips waarop de Surinaamse samenleving in al haar diversiteit wordt afgebeeld. Afgevraagd wordt hierbij hoe het sociale onderhandelingsproces tussen de recentere nieuwkomers van Javaanse , Chinese en Britse–Indische (Hindoestanen) afkomst en de vroegere bewoners (Amerindiërs, Marrons, Creolen, Joden en etnische Nederlanders) binnen de kolonie vorm krijgt en de basis genereert van de onafhankelijke republiek Suriname vandaag de dag.

Wij & de Wereld poster

De tentoonstelling bestaat voor een groot gedeelte uit beeldmateriaal (met name ansichtkaarten) afkomstig uit de collectie Buku-Bibliotheca Surinamica (toegankelijk via de website http://www.buku.nl van Carl Haarnack); de fotografische en illustratieve documentatie van het eind van de 19de en begin 20ste eeuw, die als ansichtkaarten werden geproduceerd. Daarnaast laat de tentoonstelling uitéénlopende uitingen van populair-culturele representaties zien: uit tijdschriften, postzegel design en videoclips waarin de samenstelling en representatie van de Surinaamse samenleving gepresenteerd worden door de tijd heen tot anno nu.

Vlnr: Anita Chang, 21 Chinese; Grace Karamat Ali, 19, Hindustani; Rinia Roethof, 20, Creole; Yoke de Haas, 16 Dutch; Ingrid Mitrasing, 19, Hindustani.

Over Screen Talk:
Als onderdeel van de “Wij en de Wereld: meerdere perspectieven in de afbeelding van Surinamers: 1873-2013”-tentoonstelling , presenteert AiArt, in combinatie met Buku – Bibliotheca Surinamica, cultureel analist Marie Bromander, Algemene Cultuurwetenschapper Britt-Marie van der Drift en Professor Caribische Geschiedenis Alex van Stipriaan (Erasmus Universiteit Rotterdam & curator Tropenmuseum), een filmprogramma en discussie – middag (ScreenTalk), gericht op verdieping en inzicht in de etno-historische ontwikkeling van dit fascinerende land.

Films ScreenTalk: De Laatste Kantraki (dir: Ramdjan Abdoelrahman), Op Zoek naar Roots (dir: Alex van Stipriaan / Dineke Stam), SAAMAKA (dir: Karl Doing).
Deelnemers ScreenTalk: Alex van Stipriaan ( Professor Culturele Antropologie & Curator Tropenmuseum: Caribisch gebied en Latijns -Amerika ), Britt-Marie van der Drift ( MSc Algemene Cultuurwetenschappen)

Voor meer informatie over Screentalk : http://aiart.nl/?section=events

De tentoonstelling is tot stand gekomen mede dankzij:

afk

buku klein logo

For more info please contact:

Anthropologists in Art,

email: info@aiart.nl

website: http://aiart.nl/?section=news