Tags

Buku nodigt u van harte uit voor een bijeenkomst van donateurs en vrienden van de Stichting voor Surinaamse Genealogie, lezingen over Surinaamse familiegeschiedenissen en een uitgebreide boekenmarkt op zaterdag 5 april a.s. in Den Haag.

Behalve boeiende voordrachten en verhalen over Surinaamse familiegeschiedenissen biedt deze bijeenkomst u ook de gelegenheid andere, ervaren genealogen te ontmoeten die u misschien ook verder kunnen helpen met uw speurtocht. Deze dag is dan ook dé plek om te beginnen met het onderzoeken van uw eigen familiegeschiedenis. Maar het belooft ook bijzonder leerzame dag te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in Surinaamse geschiedenis.

Jacob Morgenstond en marktvrouwen 1913

Jacob Morgenstond (1913) op de viering van de 50e jarige herdenking afschaffing slavernij in Suriname. Hij werd op deze dag 50 jaar oud en was dus geboren in1863. Op de achtergrond feestelijk uitgedoste marktvrouwen.

Ochtendprogramma:

10.30 uur      Welkomstwoord door Wonny Stuger, donateur S.S.G.

Het thema ‘Voorouders uit alle windstreken’ wordt behandeld in persoonlijke familieverhalen over voorouders die vanuit andere landen naar Suriname kwamen én in lezingen over twee groepen immigranten in Suriname, de Joodse en de West-Indische. Moderator: Marie-Claire Fakkel.

10.45 uur      Prof. H.E. Lamur, socioloog, doet onder meer onderzoek naar het zendingswerk van de Evangelische Broedergemeente onder de slavenbevolking van Suriname. Presentatie van het boek over de West-Indische contractarbeiders in Suriname in de periode 1863-1899 (geschreven door prof.dr. H.E. Lamur, mr. N. Lamur-Bodewijn, en drs. R. Dors).

11.20 uur      Reggie den Os, gepensioneerd rijksambtenaar, stuurman op de grote handelsvaart en hydrograaf te Vlissingen. Het verhaal van de familie Laret.

11.40 uur      Maike (Michal) Nobach-Bergen, schrijfster van diverse boeken en liederen. Het verhaal van de familie Bergen.

12.00 uur      Gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers

12.15 uur      Lunch (voor eigen rekening) met volop gelegenheid tot onderling netwerken. De heerlijke Surinaamse broodjes en hapjes worden verzorgd door John Lo-A-Njoe.

13.30 uur      Ter gelegenheid van de aankomst van de eerste Joden in Suriname 375 jaar geleden vindt er in Suriname in oktober 2014 een viering plaats. De viering zal o.a. omvatten een bezoek aan Joden Savanne, een concert in de Synagoge en de onthulling van een monument voor de Joodse slachtoffers van WOII. Marina da Costa, lid van de Commissie “375 jaar Jodendom in Suriname” en nazaat van Baruch da Costa, die tot de eerste groep Joden in Suriname behoorde, vertelt meer over de geschiedenis van de Joodse bevolkingsgroep in Suriname.

13.50 uur      John Sang-Ajang, auteur van de bronnenpublicatie Overledenen in Suriname 1800 – 1828, op dit moment o.m. werkend aan een boek over de Burenstraat en de Weidestraat in de periode 1765-1921, vertelt over enkele van zijn voorouders die naar Suriname migreerden.

14.10 uur      Gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers

14.25 uur      Afsluiting

14.30 uur      Gezellig samenzijn en netwerken

16.00 uur      Einde van de bijeenkomst

Gedurende de hele bijeenkomst zijn er de als vanouds aanwezige boekenstands. Antiquariaat Buku zal, net als Boekencollectief Eldorado, aanwezig zijn met een uitgebreid aanbod van boeken op het gebied van geschiedenis, slavernij-verleden, familieonderzoek, religie, zeldzame & antieke Surinamica, ansichtkaarten en oude almanakken. Iedere bezoeker ontvangt een boek kado (zolang de voorraad strekt).

Tevens is er gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van de boeken “West Indische Immigranten” van prof.H.E. Lamur en zijn medeauteurs en “Tante Bettina vertelt” van Michal Nobach-Bergen te kopen.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door donateurs en vrienden van de SSG, het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS www.surinamistiek.nl) en het Surinaams Magazine Parbode (www.parbode.com)

Locatie: Christus Triumfatorkerk Juliana van Stolberglaan 154, 2595 CL Den Haag (Ingang om de hoek via De Carpentierstraat)

Entree : Donateurs en abonnees IBS gratis, overigen eur5,–

Inloop : Vanaf 10.00 uur

Komt allen!

Carl Haarnack

www.buku.nl

 

bruiloftAnischtkaart Suriname 1903: Prisiri vo nengre na skinhatti