Tags

, , ,

K O M A K A N D R A

Schokkende Verhalen

zaterdag 8 november 2014

Namens het bestuur van de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG) nodigt Antiquariaat Buku u uit voor een genealogische en historische Komakandra op 8 novem­ber 2014 in de Christus Triumfatorkerk in Den Haag.

Twee gerenommeerde historici zullen die dag indringende verhalen uit de Surinaamse ge­schiedenis toelichten. Onderwerpen waar niet alles over bekend is en waar veel van te leren is.

Heldring

Dr. Alexander Heldring bespreekt het Saramacca Project. Al in 1938 leven er plannen om joodse vluchtelingen te vestigen in een nieuw thuisland. Suriname komt in beeld. Nederland neemt deel aan interna­tionale discussies over de plannen. Antisemitisme, racisme, gevoel van superioriteit en angst om Duitsland voor het hoofd te stoten, spelen een rol. Na de oorlog komt er een concreet plan om joodse overlevenden in Saramacca te vestigen, maar het gaat uiteindelijk niet door. Waarom niet? Van wie kwam verzet? Kwam er steun of verzet uit Suriname? Deze vragen komen aan de orde en er is natuurlijk ruimte voor discussie.

Leusden

Dr. Leo Balai bespreekt het Slavenschip Leusden. Het vergaan van de Leusden in 1738 in de monding van de Marowijne is de grootste maritieme ramp in de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Naar schatting 664 mensen komen om want het ruim is dichtgespijkerd. Het boek over de ramp is in 2011 uitgekomen. Daarna is onderzoek gestart naar de mensen die bij de ramp zijn omgekomen. Wie waren zij en waar kwamen ze van­daan? Waar ligt het wrak? Dr. Balai vertelt over het boek en over de status van het onderzoek. Heeft u zelf onderzoek gedaan naar soortgelijke slavenreizen uit die tijd? Ook hier is er weer tijd voor discussie.

Zoals gebruikelijk is de zaal om 09:30 open en we beginnen om 10:30. Tot 11:30 bespreken we bestuurlijke zaken, inclusief afscheid van recent afgetreden bestuursleden. Daarna is het woord aan Dr. Heldring en Dr. Balai volgt om 12:30. We pauzeren om 13:30 voor een gezellige lunch.

In de middag is er ruimte voor discussie en netwerken en uiteraard zullen er weer goed ge­vulde boekenstands zijn van Antiquariaat Buku en Boekencollectief Eldorado. De boeken van Dr. Heldring en Dr. Balai zijn te koop, maar ook oude nummers van Wi Rutu, antiquarische boeken, oude almanakken, prenten en bronpublicaties.  We sluiten de Komakandra rond 15:30 uur.

Uiteraard kunt u familie, vrienden en kennissen meenemen. Graag zelfs! Wij vragen een bij­drage van €7.50 voor bezoekers die geen donateur zijn, te betalen aan de zaal.

Locatie:

Christus Triumfatorkerk

Juliana van Stolberglaan 154

(hoek Laan van Nieuw Oost-Indië)

2595 CL Den Haag (Bezuidenhout)

Routebeschrijving:   Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 15 mi­nuten lo­pen, of u komt met tram 2 of 6. Vanaf Station Laan van NOI is het 10 minuten lopen, of u neemt vanaf dit station bus 23 of tram 2.

Parkeren in de straten rondom de kerk is gratis op zaterdag.

We gebruiken de ingang van de kerk aan De Carpentierstraat, een zijstraat van de Juliana van Stolberglaan.

met vriendelijke groet,

Carl Haarnack

Buku – Bibliotheca Surinamica

Onze website is vernieuwd. Om op de hoogte te blijven van updates, schrijf je nu in op onze blog:

www.buku.nl

 

Suriname plantage 1870 -plantage Suriname eind 19e eeuw