Rosemarie Smeets Collectie

Surinamica & Negrofilia: de Rosemarie Smeets Collectie

Deze pagina is geheel gewijd aan de collectie van Rosemarie Smeets. Gedurende 45 jaar bouwde zij een enorme verzameling Surinamica en negrofilia. Deze verzameling omvat behalve boeken ook beeldjes, blikjes, spelletjes en ephemera.

Negrofilia (afgeleid van het Franse négrophilie dat letterlijk vertaald ‘liefde voor de neger’ betekent) is een term die stamt uit de jaren ’20 van de 20e eeuw. In die periode ontstond in Parijs een culturele stroming waarin alles wat Afrika, en dus ook de cultuur van de zwarte mensen uit Amerika te maken had werd verheerlijkt. Avant-garde kunstenaars gebruikten deze term om hun passie voor ‘black culture’ te aan te duiden. De oorsprong van deze stroming ligt in het stadsdeel Harlem op Manhatten in New York. Deze z.g. Harlem Renaissance,  was een culturele, sociale en artistieke omwenteling. Franstalige zwarte kunstenaars, schrijvers en muzikanten die hun roots hadden op de Caraïbische eilanden of in West-Afrika brachten deze beweging naar Parijs. Het werd een rage Afrikaanse kunst te verzamelen, naar jazzmuziek te luisteren en te dansen op ritmes die sterk beïnvloed waren door de muziek van Afrikaanse slaven op de plantages in het zuiden van de VS.

De Harlem Renaissance ging niet aan Nederland voorbij. In de jaren ’20 en ’30 waren er in Amsterdam en Rotterdam tal van clubs waar zwarte artiesten optraden. Ook verscheen er een speciaal Negernummer van de Groene Amsterdammer (1933).

Bensdorp Cacao Amsterdam (detail)

Bensdorp Cacao Amsterdam (detail)

Sigarenblikje: Decima - Havanillos

Sigarenblikje: Decima – Havanillos

Deze pagina is nog steeds ‘work in progress’ en zal regelmatig worden aangevuld.

Carl Haarnack