Welkom bij Buku

Buku – Bibliotheca Surinamica is een privé-collectie van Surinamica die naast boeken ook foto’s, schilderijen, etsen, manuscripten en ephemera omvat. Alle items zijn op een of andere wijze verbonden met de geschiedenis van Suriname. Ieder boek of foto vertelt een verhaal over een lang verwaarloosde geschiedenis. De geschiedenis van Suriname is voor een belangrijk deel Nederlandse-, of in een breder perspectief, Europese geschiedenis. Suriname en haar voormalige kolonisator, Nederland, delen een gemeenschappelijk verleden.

Wilhelmina van Eede,  Koloniale Wereldtentoonstelling Amsterdam, 1883

Het doel van Buku is om dit verleden, waarin de Afrikaanse, Joodse, Indiase, Javaanse en Chinese diaspora zijn verweven met Europese koloniale expansie, die als geheel weer werd opgedrongen aan de al bestaande Amerindiaanse culturen, te helpen documenteren.

Javaanse migranten in Suriname, ca. 1932

Buku – Bibliotheca Surinamica is een doorlopend project. Buku functioneert vaak als katalysator van en ondersteunt regelmatig academische studies, journalistieke producties, literaire en kunst-projecten.

Tentboot in Suriname (Fermin 1770)

Op deze website laten we u voornamelijk oude en bijzondere boeken (en eventueel afbeeldingen) zien uit de collectie. Kies uit het menu links op deze pagina een van de categorieën of pagina´s. Via de search functie kunt u op trefwoord zoeken. Wilt u op de hoogte blijven van updates op deze site vul dan uw email adres in.

Voor reacties mail naar surinamica@gmail.com

Carl Haarnack

Gratis updates ontvangen van Buku Bibliotheca Surinamica? Meld je nu aan:

Updates Buku Bibliotheca Surinamica ! ! !


Zicht op plantage Claarenbeek aan de Commewijne (Stedman 1796)