Les Négres de Bois

Kwamina Baja. – Puur neger, 28 jaar oud. Afkomstig van de stam der Saramaccaners, komt van de Boven-Saramacca. Hij woont op Blakkawatra. Hij nam deel aan de reis naar Europa tegen de wil van zijn familie, die zelfs naar de gouverneur is gegaan met het verzoek hem tegen te houden. De gouverneur heeft aan zijn ouders uitgelegd dat Kwamina Baja volwassen is en hij volgens de Europese wet geen enkel recht heeft hem het te beletten. Hij is getrouwd met de zus van Kwamina A-Pé-Sé.

****

Kojo-A-Slen-Gri. – Puur neger, 45 jaar oud. Hij woont op Mon Prousou ook wel Compay geheten; deze twee namen hebben betrekking op dezelfde plek. Het laatste betekent: Kom betalen. Kojo-A-Slen-Gri wil zoveel zeggen als: de man die ‘swingend’loopt. Hij is afkomstig van de stam der Aucaners. Het is een stevig gebouwde man. Hij is erg vrolijk. Hij is op traditionele wijze getatoëerd, dat wil zeggen door middel van inkepingen. Hij heeft slechts twee vrouwen, en dat is een zeer bescheiden aantal voor een man zoals hij. Zij zijn in de kolonie achtergebleven waar ze gewassen verbouwen en zijn kostgronden onderhouden. In 1876 heeft hij grote diensten verleend aan ingenieur Loth die naar een nieuwe route zocht tussen de Suriname rivier en de Marowijne. Ook aan hem heeft hij beloofd naar Europa te komen. Sinds kort verblijft hij bij één van zijn ooms in Paramaribo.

****


Johannes Kojo. – Puur neger, 13 jaar oud. Hij woont op Berg en Dal. Hij is geboren aan de Boven Suriname rivier., Hij spreekt Nederlands en kent zelfs enkele woorden Frans. Hij heeft leren lezen en schrijven op de school van de Moravische broeders die zich vlak bij zijn dorp bevindt.

****

Kwamina A-Pé-Sé. – Puur neger, 18 jaar oud. Woont aan de Sara-Kreek. Is afkomstig van een belangrijke familie. Hij is de kleinzoon van Koffie-Henri, die normaal gesproken Grand papa Koffie wordt genoemd. Deze Koffie-Henri, 75 jaar oud, heeft heel lang in Paramaribo gewoond waar hij, als vertegenwoordiger van zijn stam, alom respect genoot. Hij heeft zijn kleinzoon willen vergezellen op de reis naar Europa; maar op het moment van vertrek had hij nog geen toestemming gekregen van zijn Granman Bijman-Blijmoso, die aan de Boven-Marowijne woont. Hij heeft geen verraad willen plegen om zonder toestemming de kolonie te verlaten waar hij zwaarwegende zaken behartigt.

zie ook:

https://bukubooks.wordpress.com/les-habitants-de-surinam/les_indiens/

https://bukubooks.wordpress.com/les-habitants-de-surinam/les-negres-sedentaires/

https://bukubooks.wordpress.com/les-habitants-de-surinam/

&

http://www.youtube.com/watch?v=-cQW_1pFh40