Black in postcards

Op deze pagina laten we een aantal mooie ansichtkaarten uit de Buku-collectie zien waarop zwarte mensen en kinderen zijn afgebeeld. Ze zijn gemaakt in de periode 1900-1920. Soms zeggen enkele foto’s meer dan dikke geschiedenisboeken. Elke foto-ansicht vertelt zijn eigen verhaal. Sommige hebben een duidelijke racistische en denigrerende ondertoon. Maar ook deze vormen onderdeel van ons ‘culturel wereld-erfgoed’.

Deze kaart kocht ik onlangs bij Antiquariaat Fenix die iedere vrijdag op de boekenmarkt op het Spui staat. Deze kaart werd gemaakt door Talma & Co in Australie. Het onderschrift (“There’s a New Coon in Town”) is onmiskenbaar racistisch en denigrerend. Coon is een scheldwoord dat vertaald zou kunnen worden als ‘roetmop’ of ‘nikker.’ Maar het is wel een prachtige foto.

Deze kaart laat een zwart jongetje zien in Durban (Zuid-Afrika). Hij werkt gemaakt tussen 1900 en 1905 door Sallo Epstein & Co. “Good news” luidt het onderschrift. Het jongetje heeft een hoge hoed en bril op. Let op de enkelbanden. In zijn handen de The Cape Angus. Deze Engelstalige krant werd in 1857 opgericht en bestaat nog steeds.

Een speciale categorie vormen de ansichtkaarten met daarop afbeeldingen van de cake-walk. De cake-walk is een dans ontstaan in de tweede helft van de 19e eeuw op de plantages in de zuidelijke staten van Amerika. Slavenhouders organiseerden regelmatig danswedstrijden. De prijs voor de beste uitvoering bestond uit een stuk cake. In feite was deze dans, uitgevoerd door een man en vrouw, een parodie op traditionele Europese dansstijlen.

“Miss Stafford. Dans du “Cake-Valk”. The Florida Creole Girls (Casino Paris).” Deze kaart werd gemaakt door Walery in Parijs. We zien hier een Afro-Amerikaanse danseres. Interessant is dat deze kaart op 16 augustus 1905 in Vich (Spanje) werd verstuurd.

Nègre Joyeux. Dansant le “Cake Walk”. Deze kaart werd eveneens gemaakt door Walery in Parijs. De kaart heeft een ‘undivided back’ en werd dus voor 1905 gemaakt. De kaart is met de hand gekleurd en versierd met (opgeplakte) glittertjes.

Nègre Joyeux. Dansant le “Cake Walk”. Deze kaart werd in 1904 gestuurd naar Monsier Albert Kess, onder-officier bij de sapeurs pompiers (de brandweer) op het eiland Ille de Porquerolles (Var – Frankrijk).

De onderstaande ansichtkaarten kocht ik op verschillende momenten en verschillende plekken. Onmiskenbaar is op elke kaart hetzelfde jongetje te zien. De kaarten zijn gemaakt in Duitsland. Ik zou er graag meer over te weten komen. Het enige dat ik weet is dat op alle drie kaarten er een driehoekje in afgedrukt met daarin “GRAFICAS” en (als ik het goed zie) de naam J.W. Berlin. De foto’s lijken mij genomen te zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw.