Les Négres Sédentaires

Op de Koloniale Wereldtentoonstelling op het Museumplein in Amsterdam (1883) werden 28 inwoners van Suriname in een soort van circustent tentoongesteld. Met uit Suriname meegebrachte materialen hadden zij zelf hun karakteristiek hutten gebouwd. Het boek bevat 61 schitterende monochroom foto’s waarbij van ieder individu een nauwgezette omschrijving van uiterlijk en achtergrond werd gegeven.

Ricket (Jacqueline). – Puur negerin. Leeftijd 24 jaar. Het is een mooi type zwarte vrouw, stevig gebouwd. Ze heeft vroeger gewerkt op een plantage in de Commewijne. Op dit moment is zij fruit-verkoopster in Paramaribo. Haar karakter is zeer onafhankelijk. Ze spreekt Nederlands dat ze heeft geleerd op een school van de Moravische Broeders (Hernnhutters, ch). Ze kan lezen en schrijven.

Ricket (Jacqueline). – Négresse pure. Agée de 24 ans. C’est un beau type de femme noire, fortement constituée. Elle travaillait autrefois sur une plantation de la vallée de la Commewijne. Elle est actuellement marchande de fruits à Paramaribo. Caractére trés indépendant. Elle parle le hollandais qu’elle a appris dans une des écoles des Fréres Moraves. Elle sait lire et écrire.

****

Antoinette (Koosje). – Karboe-negerin (kind van een mulat en een negerin). Leeftijd 30 jaar. Ze is bediende in Paramaribo. Spreekt een beetje Nederlands. Kan lezen en schrijven.

****

Oldenberg (Elisabeth).- Puur negerin. Leeftijd 30 jaar. Ze is bediende in Paramaribo. Kan een beetje Nederlands spreken.

****

Amalia Fri-Mason. – Puur mulattin. Leeftzijd 24 jaar. Ze is bediende in Paramaribo. Karakter is zeer levendig. Ze is erg luidruchtig. Ze is door niets wat ze is Nederland gezien heeft verrast geweest. Ze spreekt een beetje Nederlands.

****

Gerardina. – Karboe-negerin. Leeftijd 14 jaar. Heeft een zeer zacht karakter. Spreekt weinig. Woont bij haar moeder in Paramaribo. Spreekt een beetje Nederlands. Kan lezen.

****

Wilhelmina van Eede. – Mestiez (kind van een blanke en een mullatin). Leeftijd 17 jaar. Bediende in Paramaribo, waar ze op kinderen past. Zij is de mooiste van de creoolse vrouwen die zich in Amsterdam bevinden; een beetje koket. Spreekt een beetje Nederlands. Kan lezen.

****

Syntax.- Puur neger. Leeftijd 60 jaar. Hij was slaaf van M. Faerber, oud opzichter van Coronie. Hij is vrijgemaakt in 1863. Hij oefent het beroep uit van houthakker in Paramaribo, waar hij groot aanzien geniet. Spreekt Nederlands en Engels. Kan lezen. Hij is de enige die een zekere invloed heeft op zijn landgenoten op de tentoonstelling.

****

Richard Mazer. – Karboe-neger. Leeftijd 28 jaar. Is van beroep houthakker. Werkt momenteel op een goudwasserij. Spreekt Nederlands en Engels. Kan lezen en schrijven. Woont normaal gesproken in de hoofdstad.

****

zie ook:

https://bukubooks.wordpress.com/les-habitants-de-surinam/les_indiens/

https://bukubooks.wordpress.com/les-habitants-de-surinam/les-negres-de-bois/

https://bukubooks.wordpress.com/les-habitants-de-surinam/

&

http://www.youtube.com/watch?v=-cQW_1pFh40